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Arizona Health Care Cost Containment System

DIRECT CARE WORKER TRAINING AND TESTING PROGRAM
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS — MARCH 2022

PLEASE NOTE: The information provided in this document is derived from the following references, which can be consulted for additional information.
AHCCCS Medical Policy Manual, Chapter 1200, Section 1240-A

www.azahcccs.gov/shared/MedicalPolicyManual/index.html

AHCCCS Contractors Operations Manual, Chapter 400, Section 429

www.azahcccs.gov/shared/ACOM/

Direct Care Worker Training and Testing Program Website

www.azahcccs.gov/dew

AHCCCS DCW and DCW Trainer Testing Records Online Database

dcwrecords.azahcccs.gov/

DCW training to direct care worker
and trainer employees?

Question Response
1 | When did the training and testing Beginning October 1, 2012, all AHCCCS provider agencies of direct care services (attendant care, personal care or
requirements go into effect? homemaker services) must utilize DCWs who have passed the required competency tests within 90 days of hire
Updated March 2022 unless otherwise exempt from the training and testing requirements. Individuals exempt from passing the
competency tests include DCWs who are also a Registered Nurse, Licensed Practical Nurse or Certified Nursing
Assistant, or an Assisted Living Facility Caregiver that has successfully completed an approved assisted living
facility training program. A direct care service agency has discretion whether or not to allow the DCW to provide
care during the 90-day training period.
2 | Whatdo | have to do to offer the An entity that wants to train and test DCWs must apply to become an Approved Training and Testing Program

(Approved Program). The application shall be accompanied by the following documentation which demonstrates
competency and preparedness to conduct training and testing of DCWs:
1) Policy and procedures for the training program structure, test administration, and verification and the
use of the Online Database,
2) Access to necessary space to conduct training and testing,
3) Access to necessary equipment and supplies, and
4) Verification of qualified trainers.

PLEASE NOTE: Direct care service agencies can decide or choose whether or not to become an Approved Program
or delegate the responsibility of training and testing DCWs to an Approved Program through a contractual
agreement.

Entities that can become Approved Training and Testing Programs are:
=  An AHCCCS registered agency that provides Direct Care Services
= A private vocational program
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= An educational institution (e.g., high school, college or university)

Can | charge a fee directly to
individuals (e.g. DCWs or DCW
Trainers) for training and testing?
Updated March 2022

An entity (e.g. Approved Program or DCW Agency) is allowed to charge a fee to an individual/employee if the
training program is less than 40 hours and cost less than $1,000. Otherwise, the entity must have a license from
the Arizona State Board for Private Postsecondary Education per A.R.S. §32-3021.

NOTE: Approved Programs can charge a DCW Agency or an Approved Program to train and test their employees
through a contractual or fee-for-service agreement.

Where can a DCW or Trainer be
trained and tested?

Only Approved Programs can train and test DCWs or Trainers. A list of the Approved Programs is updated
regularly on the AHCCCS website.

What if | hire a DCW or Trainer
who has completed the training
and testing requirements?

Testing records are portable or transferrable from one employer to another. The testing records may be
retrieved from the DCW Online Database. If the record is not found in the online database, the Fax Verification
Form must be sent by the current employer to the previous employer to obtain copies of testing records or
request the previous employer enter the Testing History into online database for verification.

Employers are responsible for verifying that the DCW has the skills needed for their current assignments.
Employers may choose to require additional training or testing as necessary to determine competency.

What is a passing tests score?

DCWs must achieve a score of 80% on written tests and 100% on the skills test. Trainers must achieve a test
score of 92% on the written tests and 100% on the skills test.

How often do DCWs have to test?

Testing is only required once as long as the DCW continues to work in the field. If a DCW has not worked in the
field for a period of two years, re-testing must be completed. If a DCW fails a test, they cannot retest on the
same day.

How do I know which Level Il
specialized module is appropriate

for my staff?

The Level Il specialized module (Aging and Physical Disabilities or Developmental Disabilities) selected should be
appropriate and correlate to the population the DCW will serve. If the DCW will serve both populations, they will
be required to pass both Level Il module tests.

What are the continuing education
requirements?

DCW Employers are required to provide and monitor continuing education requirements. This is not a

responsibility of an Approved DCW Training and Testing Program. DCW Employers are required to maintain

documentation of the annual timeframe, hours, topics and delivery methods for continuing education. Six (6)

hours of continuing education are required annually. For DCWs hired prior to October 1, 2012, the yearly

timeframe is from October to September. For DCWs hired after October 1, 2012, the yearly timeframe is the

anniversary of their date of hire.

PLEASE NOTE: The training completed in the first year to become a qualified DCW can be counted towards the

required six hours of continuing education.

Continuing Education shall meet the following conditions.

= CPR and first aid training cannot count toward the six-hour requirement for continuing education.

= |tshallinclude training on additional curriculum modules and relevant topics. It is not the intent of
continuing education to repeat the same topics year after year.
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= |t can be offered in many forms, including in-service, video/DVD, written materials, attended as a class or
conference, etc.

=  For DCWs providing care to family members only, the continuing education may be specific to the member.
Also, consideration should be given to allow family caregivers to complete the materials at home.

10 | What must a DCW Agency do to The AHCCCS Medical Policy Manual, Chapter 1200, Section 1240-A and Chapter 900, Section 920 outline
monitor compliance for the requirements for monitoring compliance including record maintenance and DCW Online Testing Records
training and testing requirements? | Database use requirements.

Exemptions

11 | Do RNs, LPNs, CNAs or Assisted RNs, LPNs, and CNAs with current Arizona licensure/certification or an Assisted Living Facility Caregiver that has
Living Caregivers need to take the successfully completed an approved assisted living facility training program are not required to take the training
DCW test? or complete the DCW test. In order for DCWs with these credentials to train DCWs however, s/he must score a
Updated March 2022 92% on the written test and 100% on the skills test, as well as meet other requirements to be a qualified trainer.

12 | Do DCWs who provide care to Level | — Introduction to and Fundamentals of Caregiving
family members have to get = Level | must be completed by all DCWs, including family caregivers.
trained and tested? Level Il — Specialized Modules (Developmental Disabilities or Aging and Physical Disabilities.)

= Level Il must be successfully completed by all DCWs (excluding DCWs who provide care to family members
only).

13 | What is the definition of a family The AHCCCS Medical Policy Manual (AMPM Chapter 1200 Section 1240A) defines a family member as the
member? following:

=  Spouse
= Adult/Step children of member
= Son/Daughter-in-law of member
=  Grandchildren of member
= Siblings/Step Siblings of member
= Parents/Step Parents/Adoptive Parents of adult member
= Grandparents
=  Mother/Father-in-law
= Brother/Sister-in-law
14 | Do DDD independent caregivers or | DCW training and testing requirements are not applicable to the Self Directed Attendant Care Services (SDAC)

DCWs serving members under the
Self-Directed Attendant Care
program have to meet the Direct
Caregiver Training requirements?

member-directed option or DCWs serving under the Division of Developmental Disabilities’ Independent
Provider Network.
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15 | Do respite caregivers need to be DCWs that solely provide respite care are not currently required to meet the training and testing requirements.

trained and tested as DCWs? That being said, it is advisable for DCW agencies to consider internally making this a requirement due to the fact

that the provision of respite care is closely aligned with the provision of the attendant care, personal care, and

homemaker services.

Per current AHCCCS policy, respite services may include, but are not limited to:

= Supervision of the member

=  Provision of services during the respite period which are within the respite provider’s scope of practice.

= Providing activities and services to meet the social, emotional, and physical needs of the member.

As such, it is anticipated that the provision of respite care to an ALTCS member may necessitate the provision of

the types of care outlined in AHCCCS policy as Direct Care Services (Attendant care, Personal care, and

Homemaker services).

= General supervision

= Homemaker tasks including cleaning, laundry, food preparation and essential errands such as grocery
shopping, securing medical supplies and household items

= Personal care including bathing, skin care, oral hygiene, toileting, ambulation, grooming, dressing, nail care,
use of assistive devices, caring for other physical needs, and feeding, as necessary.

= Assistance with recreational/socialization skill development and training in activities of daily living.

16 | Can a student “test out” of the Yes. An approved program may offer a “challenge” test once to an employee if they have education and/or work
training requirement? experiences similar to what is required for DCWs. The educational and work experiences must be verified. The
challenge test cannot be repeated. A student who takes the challenge test and fails (either written or skills tests
or both) must be take the training and, then, retake and pass the written and skills tests.

Trainers

17 | What are the qualifications for Trainers must meet the following qualifications:
trainers? = Have passed both the knowledge and skills tests for any curriculum modules they will teach, at the required
Updated March 2022 minimum score.

= Have hands-on experience as a caregiver of at least one year.

= Have at least one year of experience teaching groups of adults (any field) or three months (100 plus hours)
preparation to become an instructor in direct care.

= Teach at least two DCW training classes per year. If the trainer is unable to meet this requirement as a result
of low demand for DCW training and testing by the Approved Program, the trainer shall engage in
documented activities to stay current with the curriculum including, but not limited to, coaching a DCW in
their work environment, co-teaching with another qualified trainer, attending classes conducted by another
qualified trainer, and reviewing instructional materials.

Approved Programs must verify and maintain evidence that each trainer meets these qualifications prior to
training and testing DCWs.
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18

Where can trainers take the test?

It is permissible for Approved Programs to train their trainers, but it is not allowable for them to test their own
trainers. Approved Programs must make arrangements for their trainers to get tested by another Approved
Program.

Test Administration

19 | Are there any time limits on the Written tests for DCWs are permissible to be an open book test. Students may have a maximum time limit of 1

written or skills testing? minute per question. Tests must be proctored to ensure the time limit has not been exceeded. Trainers are not
permitted to take open book tests. There are no other time limitations for testing. Generally, the written test can
take 1-2 hours and the skills test takes approximately 45 minutes to 1 hour.

20 | Can testing and training Yes. Approved Program shall provide accommodations to students in accordance with Americans with
accommodations be made Disabilities Amendments Act. Approved Programs are responsible for taking reasonable steps to ensure that
available? individuals with Limited English Proficiency have an equal opportunity to participate in the training and testing.
Updated March 2022 Such steps may include, but are not limited to the following:

= Alternate language tests and training material and/or the student may be allowed to use foreign language
dictionaries as a reference
= QOral testing in another location separate from other students. The proctor must read from the prepared text
in a neutral manner.
=  Provide additional time to finish the test.
= Use of a qualified and competent interpreter
21 | Can students take the tests more Retesting is permitted if the student has been trained. If the knowledge test is failed, the student must retake

than once if they do not pass?

the entire test. If one or more skills are failed, only the failed skills(s) must be retested. Retesting cannot occur
the same day the failed tests were administered.
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